Bylinky, které podpoří metabolismus

Metabolismus si mnozí spojují především s hubnutí. Ve skutečnosti však metabolismus ovlivňuje všechny tělesné funkce. Jestliže se zpomalí, můžeme pociťovat únavu a chlad. Z potravy se při zpomaleném metabolismu nečerpá dostatek energie a můžeme se potýkat s poruchami trávení. Poruchy metabolismu mohou být důsledkem různých onemocnění jako je například cukrovka.

Na metabolismus mají do jisté míry vliv geny. Výrazně ho však ovlivňuje také strava. Pokud chcete metabolismus organismu zlepšit, je možné se obrátit na bylinky. Nejcennější jsou takové, které se obvykle používají každý den. Podívejme se na jednotlivé bylinky, které jsou skvělými pomocníky pro naše zdraví a metabolismus.

Zázvor

Zázvor má zahřívací účinky a dokáže stimulovat metabolismus.Kromě toho je dobrým pomocníkem při žaludečních potížích a pomáhá tělo očistit od toxinů. Gingerol, který zázvor obsahuje, se pyšní podobnými účinky jako kapsaicin v chilli papričkách. Dokáže zvýšit tělesnou teplotu a podpořit krevní oběh. Stimuluje navíc celé tělo.

Kurkuma

Protizánětlivá, antioxidační a čisticí. Taková je ve zkratce kurkuma. Kurkuma dokáže pomoci snížit hladinu cholesterolu a také stimulovat tvorbu žluči a žaludečních šťáv. Za pomoci kurkumy dokáže lidské tělo lépe trávit bílkoviny nebo těžce stravitelné pokrmy. Jestliže máte rádi pokrmy z hrachu, fazolí, čočky nebo jiných luštěnin, je vhodné kurkumu přidávat. Intenzivnější účinek má kurkuma s pepřem. Bez něj tělo dokáže přijmout menší množství kurkuminu.

Hřebíček

Toto oblíbené koření pomáhá ulevovat od nadýmání. Trávicí systém však podporuje mnoha způsoby, jelikož má analgetické, antispasodické a antioxidační vlastnosti. Hřebíček dokáže zvýšit sekreci žaludečních šťáv.

Kmín

Pro někoho možná velmi výrazné aromatické koření. Nemusí chutnat každému, je však velmi důležitý. Kmín totiž umí podporovat spalování tukové tkáně. Pokud budete kmín pravidelně přidávat do jídla, bude mít příznivý vliv na metabolismus lipidů a pomůže vám také snížit hladinu cholesterolu. Je dokázáno, že pokud někdo drží dietu a do pokrmů přidává kmín, jeho tuková tkáň se spaluje dvakrát rychleji.

Kopřiva

Bylina, kterou najdeme prakticky všude, jelikož roste jako plevel. Je to rostlina, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek, aminokyselin, karotenoidů, flavonoidů a tříslovin. Kopřivy dokáží lidský organismus čistit od škodlivin. Navíc mají kopřivy žlučopudné a močopudné účinky. V listech je obsažený chlorofyl, který povzbuzuje látkovou výměnu. Kopřiva dokáže čistit krev a podpořit chod metabolismu. Příznivý vliv má také na hladinu cukru v krvi nebo krevní oběh.

Pampeliška

Smetanka lékařská obsahuje antioxidanty, minerály, vitamíny a také vlákninu. Z lidského těla dokáže odstranit nežádoucí látky a dokáže tlumit zánětlivé procesy. Pampeliška je močopudná a dokáže zlepšit činnost jater. Velmi účinný je hlavně kořen, který stimuluje činnost jater, ledvin i slinivky břišní. Pro detoxikaci je vhodný nejen kořen, ale také listy a květy.

Třezalka

Třezalka je bylinka, která pomáhá při zažívacích poruchách. Má vliv na zdravý spánek, zažívání a funkci jater. Je to však bylinka, která zvyšuje činnost enzymů a ovlivňuje metabolismus léčiv. Pozor na její kombinaci s léky na ředění krve, antikoncepcí nebo antidepresivy. U třezalky je zvlášť vhodné se o jejím užívání poradit s lékařem.

Oregano

Tato bylinka je zdrojem bioaktivních látek, které jsou důležité pro správnou funkci inzulinu. Díky obsahu karvakrolu pomáhá oregano snižovat přebytečná kila. Pozitivně působí také na metabolismus. Oregano může pomoci se správným trávením, funguje jako prevence proti zácpě a podporuje vylučování žluči.

Rozmarýn

Spoustu antioxidačních látek obsahuje rozmarýn. Kromě toho je také bohatým zdrojem lipázy. Vzhledem k tomu, že je částečně tvořený také vlákninou, dokáže prodloužit pocit sytosti po jídle. Rozmarýn také chrání lidský organismus před metabolickými poruchami.

Kontryhel

Tato bylinka je rozšířena především mezi ženami. Je známo, že má blahodárné účinky na ženský organismus. Kontryhel dokáže regulovat tvorbu hormonů a zmírnit příznaky premenstruačního syndromu. Kontryhel působí příznivě také na zažívací ústrojí a dokáže zklidnit psychiku. Kromě toho kontryhel obsahuje velké množství chlorofylu a díky tomu zlepšuje metabolické pochody a dokáže čistit tělo.

Petržel

Petržel působí jako přírodní diuretikum a tak zamezuje zadržování vody v těle. Pomoci může také při nadýmání. Podle zahraničních studií jsou antioxidanty, které petržel obsahuje, důležité pro správný metabolismus jater.

Ostropestřec mariánský

Velký význam pro čištění organismu má právě ostropestřec mariánský. Díky tomu, že obsahuje flavolignany působí pozitivně na funkci jater. Podporuje činnost žlučníku a pomáhá bojovat s malátností nebo únavou. Vliv má také na hladinu cholesterolu a může pomoci s rychlejším spalování tuků. Zlepší chod metabolismus a umožní vám využívat veškeré živiny z potravy.

Ženšen

Ženšen je oblíbený především v tradiční čínské medicíně. Podporuje metabolismus a navíc má podobné účinky jako kofein. Na rozdíl od kofeinu však s dlouhodobý působením. Díky tomu je možné předcházet vedlejším účinkům, které jsou spojované s konzumací kofeinu. Nedochází totiž k energetickému dluhu. Ženšen je zásobárnou spousty cenných látek a také jde o silný antioxidant.

Hořec žlutý

Nejhořčejší ze všech tuzemských bylin je hořec. Ostatně to napovídá již jeho název. Hořčiny obsažené v této bylině povzbuzují metabolismus a podporují tvorbu žaludečních šťáv i slin. Stará se také o prokrvení trávicího traktu.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je bylinka, která se doporučuje zejména osobám s poruchami spánku, jelikož přispívá k spokojenému spánku. Kromě toho však přispívá také k normálnímu energetickému metabolismu nebo ke správné funkci imunitního systému. Kozlík přispívá k duševnímu zdraví i normálnímu trávení.

Měsíček

Bylinka, která na organismus působí blahodárně ve všech směrech. Pomáhá metabolismu střevního traktu a také přispívá s čištěním organismu. Při podráždění na vnější podněty pomůže organismus zklidnit. Jde o antioxidant, který umí chránit buňky před oxidačním poškozením. Obsahuje látky, které mají antibakteriální a protiplísňové účinky.

Echinacea

Bylinka, která podporuje odolnost organismu a je přínosem pro imunitní systém. Echinacea funguje jako antioxidant. Tato bylinka pomáhá čistit krev, pomáhá při nachlazení. V doplňcích stravy se často prodává s vitamínem C. Společně pak pozitivně působí na metabolismus.

Máta

V letních měsícíh je máte oblíbeným doplněk čisté vody. Často se využívá v kombinaci s citronem pro osvěžení. V zimních měsících se z máty často připravuje čaj. Její využívání je pro organismus přínosem, jelikož jde o spalovač tuků. Máta díky svým vlastnostem dokáže zrychlit metabolismus a je vhodné ji využívat ve chvílích, kdy máte chuť na sladké. Máta také uleví při nadýmání a podporuje trávení.

Lopuch

Kořen lopuchu pomáhá detoxikovat lidský organismus a vyčistit ho od nežádoucích látek. Kromě toho pomůže posilovat imunitu a obranyschopnost. Lopuch pomáhá vylučovat vodu z těla. Využívá se kromě toho také při padání vlasů. Měl by pomoci zlepšit jejich kvalitu.

Bylinky užívejte s opatrností

Ačkoli jsou bylinky z přírody, je třeba se mít při jejich užívání a konzumaci na pozoru. Je třeba dodržovat maximální denní dávku každé bylinky, obvykle jde o jednu polévkovou lžíci. A také je důležité dodržovat pestrý a vyvážený jídelníček. Tělo potřebuje ve vyváženém množství všechny potřebné živiny. Nezapomeňte, že každá bylinka je specifická a neměla by být užívaná dlouhodobě. Vždy je vhodné na nějaký čas užívání přerušit. Výjimkou je například kopřiva, kterou lze užívat dlouhodobě.

Jestliže se rozhodnete, že nebudete konzumovat čerstvé bylinky nebo jejich výluhy, ale spolehnete se na doplňky stravy, je důležité dodržovat dávkování uvedené na obalu nebo v příbalovém letáku. Díky tomu se vyhnete všem nežádoucím účinkům. Pokud užíváte nějaké léky, pak je vždy vhodné se o užívání bylinek v kombinaci s nimi, hovořit s lékařem nebo lékárníkem.

Pravidla při užívání bylinek

Bylinky jsou opravdu skvělým přírodním pomocníkem pro metabolismus a celkové zdraví organismu. Vždy je však třeba znát jejich účinky. Pokud se rozhodnete užívat více bylinek najednou, ujistěte se, že je lze užívat společně. Důležité je také správné skladování. Pojďme se podívat na základní pravidla užívání bylinek.

  • Dbejte na správné dávkování

Pokud budete užívat bylinky v syrovém nebo sušeném stavu, vždy se ujistěte, že víte, jaké množství je možné konzumovat najednou a jak často je možné bylinku využívat. Mnohdy je nutné kůru po nějaké době přerušit a bylinky neužívat dlouhodobě. Doporučené dávkování nikdy nepřekračujte. Myslete také na to, že bylinné čaje (ať už z lékárny nebo z čerstvých bylinek) se nedoporučují k zahánění žízně. Myslete také na to, že dlouhodobé pití nebo užívání jednoho druhu bylinky může organismus poškodit. Vhodné je bylinky střídat.

  • Míchání bylinek

Bylinky je možné samozřejmě míchat. Je však dobré vědět, které bylinky mohou být konzumované společně. Bylinky na sebe totiž mohou vzájemně působit. Některé svůj účinek podporují, jiné působí naopak proti sobě. Vždy je tedy třeba si ověřit, zda je možné si namíchat vlastní bylinnou směs ze zvolených bylinek. Pokud si nejste jisti, vyhledejte ověřené informace nebo se nechte inspirovat směsí z lékárny.

  • Pozor na nežádoucí účinky

Ano, také bylinky mohou být nežádoucí. Některé bylinky mohou, stejně jako jiné potraviny, způsobovat alergické reakce. Mohou způsobit zarudnutí kůže, kopřivku nebo pocity na zvracení. Objevit se mohou také bolesti hlavy nebo průjmy. V případě, že se jakýkoliv z nežádoucích účinků objeví, je třeba konzumaci přerušit a poradit se s lékařem.

  • Pozor na léky

Užíváte dlouhodobě nějaké léky? Pak je vhodné si ověřit, zda společně s nimi můžete užívat také bylinky. Například třezalku není vhodné užívat s hormonální antikoncepcí. Třezalka by mimo jiné mohla ovlivnit její účinnost. Pozor si dejte například také na paracetamol a echinaceu, bylinka může ovlivnit vstřebávání léku.

  • Skladování bylinek

Bylinky je nutné vždy skladovat na suchém místě ve vhodném obalu jako jsou papírové nebo látkové sáčky. Bylinky, které jste si sami nasbírali, je vhodné konzumovat do další sezony. A jak poznáte, že už není vhodné bylinku užívat? Pamatujte si, že by měla být vždycky voňavá a neměla by se rozpadat. Samozřejmě by neměla mít ani známky plísní.

Pro koho nejsou bylinky vhodné

Pro děti do tří let nemusí být některé bylinky vhodné. Pokud chcete malému dítěti podávat bylinky, je vhodné se poradit s lékařem nebo lékárníkem. Dětský organismus totiž funguje jinak než tělo dospělého. Stejně tak některé bylinky nejsou vhodné pro těhotné nebo kojící ženy. V případě těhotenství by některé byliny mohly způsobit potrat, případně předčasný porod.

Pokud máte poškozené vnitřní orgány, zejména ledviny nebo játra, určitě se o užívání bylinek a výrobků z nich také poraďte. Místo pomoci by vám totiž bylinky mohly uškodit.