Affogato: Lahodná káva se zmrzlinou

edovou kávu nebo kávu se zmrzlinou zná asi každý. Není však káva jako káva. A není zmrzlina jako zmrzlina. Affogato je výjimečné tím, že je nutné ho tvořit z opravdu kvalitní kávy. Jedině tak vznikne osvěžující letní nápoj, který pochází z Itálie. Možná namítnete, že affogato není nápoj. Ano, je možné, že jste se setkali s tím, že byl označovaný za dezert. Pravda je pravděpodobně někde uprostřed. Káva a zmrzlina. Dezert? Nápoj? Shodneme se jistě na tom, že může jít o skvělé zakončení oběda. Dva v jednom.

Vznik nápoje affogato

Na konci 17. století byla káva jedním z hlavním aromat zmrzliny. A to společně s čokoládou. Nicméně vznik kávy affogato je pravděpodobně mnohem novější. Žádné datum vzniku není stanovené, ale nápoj se v Itálii rozšířil v 50. letech. Tedy v době, kdy se výroba zmrzliny industrializovala a také modernizovala. Existuje však i verze, která hovoří o tom, že je affogato mnohem starší. Opět se přesuneme do 17. století. Tehdy žil v provincii Cuneo v italském Piemontu františkánský mnich Angelic. Ten se věnoval přípravě likérů. Připravoval lísková i kávový likér. A někteří tvrdí, že ho jednou napadlo smíchat vanilkovou zmrzlinu a espresso. Zda je pravdivá historka ze 17. století nebo ne se pravděpodobně nedozvíme. A dost možná existuje ještě několik verzí. Jedno je však jisté. Káva se zmrzlinou chutná opravdu skvěle. A je dobře, že tento nápoje vznikl. Kdy to bylo není podstatné.

Kde se vzal název affogato

Původ musíme hledat v Itálii. Vždyť právě tam tento nápoj vznikl. Slovo affogato pochází ze slovesa affogare. V překladu utopit se. Možná vám to na první pohled připadá trochu zvláštní. Když se však zamyslíte, dává to smysl. Kopeček ledové zmrzliny se totiž v horké kávě skutečně topí. Bohaté espresso se pomalu prosakuje do zmrzliny. Postupně se prolínají chutě. Je to opravdový zážitek. A nejen pro chuťové buňky, ale také pro oči.

Kávu nepiji, bude mi chutnat affogato?

Pokud běžně kávu nepijete, zřejmě vás na první pohled tento letní nápoj neuchvátí. Přesto vám však doporučujeme ho vyzkoušet. Ve spojení se zmrzlinou, která se do kávy rozpustí vznikne totiž naprosto ojedinělý nápoj, který chutná úplně jinak než klasická káva. Vzhledem k tomu, že se ke kopečku zmrzliny přidává jen espresso, není kávy nikterak velké množství. Tento nápoj vám pravděpodobně zachutná. Není to obyčejná káva se zmrzlinou.

Affogato a jeho příprava

Originální recept na tento lahodní letní nápoj se skládá pouze ze dvou surovin. Z toho důvodu si ho zvládne připravit opravdu každý. Potřebovat budete jen silné espresso a kopeček zmrzliny. Aby však nápoj chutnal opravdu skvěle, je nutné, aby bylo espresso připravené z opravdu kvalitní kávy. A samozřejmě je vhodné využít také kvalitní zmrzliny. Doporučuje se buď vanilková nebo s příchutí latte. Pokud však máte chuť experimentovat, můžete vyzkoušet třeba čokoládovou, sušenkovou nebo třeba mátovou.

Postupu přípravy je opravdu jednoduchý. Co je důležité? Zatímco při klasické přípravě espressa je vhodné si šálek nejprve nahřát, nyní bude potřeba si ho nachladit v lednici. Připravte si kávu, ideálně v kávovaru, případně v moka konvičce. Tu připravte do jiného hrníčku. Do vyhlazeného šálku dejte kopeček zmrzliny a tu zalijte připravenou kávou.

Káva vhodná na affogato

Není jednoduché říci, jaký druh kávy je na affogato vhodný. Stejně jako u tradiční kávy, i v tomto případě platí, že každému chutná něco jiného. Zatímco jedni dávají přednost stoprocentní arabice, jiní milují robustu. Určitě však nevytvoříte dobré affogato z rozpustné kávy nebo takzvaného turka. Jak tedy vybrat správnou kávu? Určitě zrnkovou? A která se hodí nejvíce?

Obecně lze říci, že arabica má bohatší a zajímavější chuť, je však také kyselejší. Rozmanitost chuti se však odvíjí od odrůdy arabiky a také země původu. Na chuť má vliv podloží i nadmořská výška. Arabica má méně kofeinu a z toho důvodu nedodá tělu tolik energie. Naopak má v sobě arabica více cukru, zhruba dvakrát tolik co robusta. Káva robusta s sebou nese méně chuťové rozmanitosti a je bohatší na kofein. Hovoří se o to, že robusta obsahuje jednou tolik kofeinu než robusta. Robusta je také levnější.

Pokud nemáte svou oblíbenou kávu, dopručujeme vyzkoušet několik druhů. Ideálně směsi arabiky a robusty. Ideální je koupit si kávu ve specializovaném obchodě, kde seženete opravdu kvalitní kávu.

Zmrzlina vhodná na affogato

Opravdu skvělé affogato nepřipravíte z nekvalitní kávy a nekvalitní zmrzliny. Obyčejný polárkový dort určitě nebude chutnat jako pravá italská zmrzlina. Ideální je si zmrzlinu připravit doma. Jedině tak budete mít jistotu, že je zmrzlina opravdu lahodná a kvalitní. A navíc budete mít skvělý přehled o tom, co vše zmrzlina obsahuje. Výroba domácí zmrzliny přitom není nic složitého. Stačí si koupit připravenou směs na zmrzlinu a poté jen postupovat podle návodu. Kromě směsi budete potřebovat už jen pitnou vodu. Poté stačí vše smíchat. Samozřejmě lze použít stroj na výrobu zmrzliny, ale poradíte si i bez něj. Zmrzlinu ze směsi lze připravit studenou cestou nebo pomocí tepelné úpravy. Jakou cestu si zvolíte je na vás.

Skvělé je, že základní směs zmrzliny si můžete vylepšit. A to například alkoholem nebo například přidáním oříšků.

Vylepšené affogato

Představili jsme si původní jednoduchý recept. Vy však samozřejmě nemusíte zůstat jen u něj. Někde se affogato připravuje s panákem oblíbeného alkoholu, jinde se do nápoje přidává šlehačka. Přidat lze také sušenky, oříšky nebo ovoce podle chuti. Slavný šéfkuchař Jamie Oliver navrhuje konzumovat tento nápoj s křupavými mandlemi, biscotti nebo amaretti. Existuje dokonce tradiční alkoholická verze tohoto nápoje. Známá je jako affogato correto. Připravuje se s grappou. Tedy oblíbenou italskou brandy z hroznů.

Tipy pro vás:

  • Kopeček zmrzliny obalte v kávě nebo v hořkém kakau. Případně přidejte do nápoje ještě med.
  • Kávu můžete ochutit kardamomem nebo oblíbenou skořicí.
  • Vyzkoušejte také zmrzlinu s jiným nápojem než je káva. Hodí se matcha.

Nejen na letní dny

Affogato je označované jako letní nápoj. Ano, vzhledem k tomu, že je jeho součástí zmrzlina je oblíbenou součástí letních dní. To však určitě neznamená, že se ho ve zbytku roku musíte vzdát. Právě naopak. Affogato bude skvělým zpestřením každé zimní párty. Využít ho můžete kdykoliv budete mít chuť.

Nápoje se zmrzlinou

Není to jen affogato. Jistě víte, že nápojů se zmrzlinou je celá řada. Pokud vám tedy z nějakého důvodu italské affogato nechutná, vyzkoušejte jiný osvěžující nápoj s lahodnou zmrzlinou. Nejen u dětí je oblíbený milkshake. Připravit si ho můžete jednoduše doma, za pomoci zmrzliny, mléka a ovoce.

Pokud nemáte rádi mléčné zmrzliny a dáváte přednost ovocnému osvěžení, pak zvolte klasickou ledovou tříšť. I tu si pochopitelně můžete vytvořit doma, zdravě. Stačí si vybrat kvalitní sirup z vodnatého ovoce. Případně si ovocnou šťávu vytvořit z čerstvých plodů. Poté stačí nadrtit led, přidat ovocnou složku a pro zpestření i kousky ovoce. Určitě si pochutnáte.

Existuje i další spousta možností. Podrobně o přípravě nápojů se zmrzlinou informujeme v samostatném článku. Pokud vás spojení kávy a zmrzliny neuchvátilo, určitě si vyberete jiný osvěžující nápoj.

Pokud máte chuť spíše na nějaký zmrzlinový dezert, můžete se inspirovat tady. Dezerty se zmrzlinou se hodí nejen pro horké letní dny, ale pro jakoukoliv příležitost během celého roku. Zajímavými dezerty jistě oslníte nejen svou rodinu, ale také přátelé.

Že držíte dietu? Ani v tom případě se nemusíte obávat. Existují možnosti, jak si lahodnou letní pochoutku užít i při dietě.