Vánoční cukroví k Vánocům patří stejně jako návštěvy, dárky nebo bramborový salát. Bohužel však nejde o nejzdravější pokrm a často je pojídání vánočního cukroví během takřka celého prosince důvodem přibývajících kil. Naštěstí existují i zdravější varianty cukroví, které můžete mlsat zcela bez výčitek. Některé se budou hodit i pro ty, kteří nemohou cukroví například ze zdravotních důvodů.
Klasické linecké trochu jinak
Linecká kolečka jsou zřejmě nejznámějším a nejoblíbenějším cukrovím, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Stačí jen klasický recept mírně poupravit a hned je z oblíbeného nepříliš zdravého cukroví zdravá verze.
Ingredience:
- 3 hrnky špaldové mouky (případně celozrnná pšeničná mouka)
- 3 hrnky kukuřičné mouky
- 20 dkg kokosového oleje
- 1 vejce (případně šlem z lněného semínka)
- 2 lžíce sladu/ rostlinného sirupu
Na polevu:
- karobová poleva, mleté oříšky, marmeláda bez cukru
Postup přípravy:
- Nejprve vyšleháme olej s vejcem a sladem, poté přidáme obě mouky a vypracujeme vláčné těsto. V případě potřeby lze těsto naředit vodou.
- Následně necháme pod fólií odležet. Pak již stačí klasicky vyválet a vykrajovat kolečka, případně jiné tvary dle vašich preferencí.
- Pečeme na pečícím papíru v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- Následně slepíme nesladkou marmeládou, namáčíme v polevě a posypeme oříšky.
Fitness vanilkové rohlíčky
Mezi další tradiční recepty patří ten na vanilkové rohlíčky. I tento druh cukroví se dá bez problému připravit ve zdravé variantě, ze které nemusíte mít výčitky svědomí. Stačí opět vyměnit mouku a cukr nahradit jiným sladidlem. Vyzkoušejte třeba tento recept.
Ingredience:
- 250 gramů hladké špaldové mouky
- 120 gramů mletých mandlí
- 90 gramů přírodního sladidla
- 150 gramů kokosového oleje
- vanilkový cukr na obalení (lze vynechat)
Postup přípravy:
- Nejprve smícháme suché složky - mouku, mandle, sladidlo. Poté vypracujeme tuhé těsto a necháme ho v lednici asi 30 minut odpočívat.
- Následně klasicky tvarujeme válečky, které mírně zahneme.
- Pečeme na pečícím papíru v předehřáté troubě asi na 150 stupňů do zlatova. Na závěr můžeme upečené obalit ve vanilkovém cukru.
Tradiční pracny ve zdravé verzi
Stejně jako rohlíčky a linecká kolečka lze ve zdravé verzi připravit také pracny. Chuťově jsou velmi podobné těm klasickým, jen zkrátka použijete nějaké zdravější sladidlo než je běžný bílý cukr.
Ingredience:
- 3 hrnky špaldové mouky
- 3 hrnky mletých vlašských ořechů
- 4 lžíce sušeného sladovitu
- 2 lžíce kakaa
- lžička perníkového koření
- lžička mleté skořice
- půl lžičky mletého hřebíčku
- 1 vejce (případně šlem z lněného semínka)
- 4 lžíce sladěnky
- 15 dkg kokosového tuku
Postup přípravy:
- Nejprve dáme dohromady mokré ingredience a vyšleháme, poté přidáme suché části. Rukou vypracujeme vláčné těsto a necháme ho odležet v lednici.
- Poté naplníme formičky po okraj a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů.
- Po vytažení z trouby necháme vychladnout a vyklopíme. Posypat lze sypkým sladovitem, který nahradí obalování v cukru.
Perníčky z celozrnné mouky
Také si vánoční svátky bez voňavého perníku nedokážete představit? I v tomto případě lze upéct celozrnnou verzi ze zdravější žitné mouky. Případně lze použít i hladkou špaldovou mouku, pokud ji z nějakého důvodu preferujete.
Ingredience:
- 425 gramů celozrnné žitné mouky (případně tedy špaldové)
- 50 gramů ovesné mouky (lze rozmixovat ovesné vločky)
- 125 gramů másla
- 350 gramů medu (ideálně od včelaře)
- 2 vejce (případně šlem z lněného semínka)
- 2 lžíce perníkového koření
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postup přípravy:
- Nejprve dáme do rendlíku rozpustit máslo s medem a necháme vychladnout.
- Poté zpracujeme těsto a necháme ho přes noc odležet v lednici.
- Druhý den vyválíme a vykrajujeme perníčky. Na rozdíl od běžného těsta u tohoto platí, že čím tenší, tím křupavější perníčky budou.
Nepečené cookies s příchutí kávy
Jestliže máte raději modernější cukroví, určitě na vašem svátečním stole nesmí chybět cookies. I toto oblíbené cukroví lze připravit bez cukru a dokonce také bez mouky. A co víc. Je nepečené, tudíž jde o opravdu rychlý nepečený dezert.
Ingredience:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 lžíce mleté kávy
- 1 lžíce kakaa
- 4 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce mléka
Postup přípravy:
- Z ovesných vloček rozmixujeme mouku.
- Smícháme namleté vločky s kávou, kakaem a máslem. Následně přidáme med a mléko.
- Z připraveného těsta tvarujeme kuličky. Následně z nich uděláme placičky.
- Podávat je možné ihned, případně uchovávat v lednici nebo chladu.
Expresní banánové jednohubky s čokoládou
Jsou mezi námi tací, kteří si rádi zdravě zamlsají, ale nejsou zrovna příznivci pečení. I pro ty máme tip na skvělé vánoční cukroví. Je nepečené a k tomu opravdu rychlé na přípravu. Pokud máte rádi arašídové máslo, tenhle recept si prostě zamilujete. A to nejen na o vánočních svátcích.
Ingredience:
- 2 banány
- arašídové máslo
- hořká čokoláda
- kokos
Postup přípravy:
- Banány nakrájíme na kolečka a lžičkou na ně dáme arašídové máslo. Množství odhadneme tak, aby z banánu nestékalo.
- Poté polijeme hořkou čokoládou a posypeme kokosem.
- Následně dáme do lednice ztuhnout minimálně na půl hodiny. A je hotovo! Může se podávat.
- Bohužel jde o pamlsek, který nemá takovou trvanlivost jako ostatní cukroví, ale stejně by ve spíži dlouho nevydrželo.
Datlové kuličky s kokosem
Jestliže máte rádi kokos a vůni skořice a k tomu holdujete nepečenému cukroví, máme pro vás báječný tip na zdravé datlové kuličky. Zaručeně vás překvapí a stanou se součástí všech oslav během roku, nejen vánoční tabule.
Ingredience:
- 20 vypeckovaných datlí
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 hrnek kokosu
- 1 hrnek vloček
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
Postup přípravy:
- Datle zbavené pecek je nutné alespoň hodinu předem namočit. Následně slít vodu a datle dát společně s ostatními surovinami do mixéru.
- Těsto by se mělo drolit a nelepit. Pokud se bude lepit, je potřeba přidat mouku, případně vločky.
- Z hmoty tvoříme kuličky a obalíme je v kakau. Místo kakaa lze použít také mleté mandle nebo třeba kokos. Místo jednoho druhu cukroví tak můžeme mít hned tři.
Avokádové lanýže s čokoládou a kokosem
Nepečené cukroví je oblíbené. Co zkusit trochu netradiční zato však velmi chutné čokoládové lanýže z avokáda. Tipujeme, že to bude druh, který z talíře zmizí vždycky jako první.
Ingredience:
- 100 gramů ovesných vloček
- 100 gramů šmakoun švestka se skořicí
- 2 menší avokáda
- citronová šťáva
- 200 gramů rozinek
- 50 gramů kakaa
- 100 gramů hořké čokolády
- 20 gramů kokosového tuku
- kakao, kokos nebo Lotus oplatky na obalení
Postup přípravy:
- Den předem je třeba namočit rozinky do rumu a nechat odležet.
- Poté rozehřejeme čokoládu s kokosovým tukem ve vodní lázni.
- Ostatní ingredience rozmixujeme a vmícháme čokoládu.
- Necháme odležet v lednici minimálně dvě hodiny.
- Z tuhé hmoty tvoříme kuličky a obalíme dle svých preferencí. Můžeme je také namočit do čokolády.