8 receptů na zdravé vánoční cukroví

Vánoční cukroví k Vánocům patří stejně jako návštěvy, dárky nebo bramborový salát. Bohužel však nejde o nejzdravější pokrm a často je pojídání vánočního cukroví během takřka celého prosince důvodem přibývajících kil. Naštěstí existují i zdravější varianty cukroví, které můžete mlsat zcela bez výčitek. Některé se budou hodit i pro ty, kteří nemohou cukroví například ze zdravotních důvodů.

Klasické linecké trochu jinak

Linecká kolečka jsou zřejmě nejznámějším a nejoblíbenějším cukrovím, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Stačí jen klasický recept mírně poupravit a hned je z oblíbeného nepříliš zdravého cukroví zdravá verze.

Ingredience:

  • 3 hrnky špaldové mouky (případně celozrnná pšeničná mouka)
  • 3 hrnky kukuřičné mouky
  • 20 dkg kokosového oleje
  • 1 vejce (případně šlem z lněného semínka)
  • 2 lžíce sladu/ rostlinného sirupu

Na polevu:

  • karobová poleva, mleté oříšky, marmeláda bez cukru

Postup přípravy:

  • Nejprve vyšleháme olej s vejcem a sladem, poté přidáme obě mouky a vypracujeme vláčné těsto. V případě potřeby lze těsto naředit vodou.
  • Následně necháme pod fólií odležet. Pak již stačí klasicky vyválet a vykrajovat kolečka, případně jiné tvary dle vašich preferencí.
  • Pečeme na pečícím papíru v troubě předehřáté na 180 stupňů.
  • Následně slepíme nesladkou marmeládou, namáčíme v polevě a posypeme oříšky.

Fitness vanilkové rohlíčky

Mezi další tradiční recepty patří ten na vanilkové rohlíčky. I tento druh cukroví se dá bez problému připravit ve zdravé variantě, ze které nemusíte mít výčitky svědomí. Stačí opět vyměnit mouku a cukr nahradit jiným sladidlem. Vyzkoušejte třeba tento recept.

Ingredience:

  • 250 gramů hladké špaldové mouky
  • 120 gramů mletých mandlí
  • 90 gramů přírodního sladidla
  • 150 gramů kokosového oleje
  • vanilkový cukr na obalení (lze vynechat)

Postup přípravy:

  • Nejprve smícháme suché složky - mouku, mandle, sladidlo. Poté vypracujeme tuhé těsto a necháme ho v lednici asi 30 minut odpočívat.
  • Následně klasicky tvarujeme válečky, které mírně zahneme.
  • Pečeme na pečícím papíru v předehřáté troubě asi na 150 stupňů do zlatova. Na závěr můžeme upečené obalit ve vanilkovém cukru.

Tradiční pracny ve zdravé verzi

Stejně jako rohlíčky a linecká kolečka lze ve zdravé verzi připravit také pracny. Chuťově jsou velmi podobné těm klasickým, jen zkrátka použijete nějaké zdravější sladidlo než je běžný bílý cukr.

Ingredience:

  • 3 hrnky špaldové mouky
  • 3 hrnky mletých vlašských ořechů
  • 4 lžíce sušeného sladovitu
  • 2 lžíce kakaa
  • lžička perníkového koření
  • lžička mleté skořice
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • 1 vejce (případně šlem z lněného semínka)
  • 4 lžíce sladěnky
  • 15 dkg kokosového tuku

Postup přípravy:

  • Nejprve dáme dohromady mokré ingredience a vyšleháme, poté přidáme suché části. Rukou vypracujeme vláčné těsto a necháme ho odležet v lednici.
  • Poté naplníme formičky po okraj a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů.
  • Po vytažení z trouby necháme vychladnout a vyklopíme. Posypat lze sypkým sladovitem, který nahradí obalování v cukru.

Perníčky z celozrnné mouky

Také si vánoční svátky bez voňavého perníku nedokážete představit? I v tomto případě lze upéct celozrnnou verzi ze zdravější žitné mouky. Případně lze použít i hladkou špaldovou mouku, pokud ji z nějakého důvodu preferujete.

Ingredience:

  • 425 gramů celozrnné žitné mouky (případně tedy špaldové)
  • 50 gramů ovesné mouky (lze rozmixovat ovesné vločky)
  • 125 gramů másla
  • 350 gramů medu (ideálně od včelaře)
  • 2 vejce (případně šlem z lněného semínka)
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Postup přípravy:

  • Nejprve dáme do rendlíku rozpustit máslo s medem a necháme vychladnout.
  • Poté zpracujeme těsto a necháme ho přes noc odležet v lednici.
  • Druhý den vyválíme a vykrajujeme perníčky. Na rozdíl od běžného těsta u tohoto platí, že čím tenší, tím křupavější perníčky budou.

Nepečené cookies s příchutí kávy

Jestliže máte raději modernější cukroví, určitě na vašem svátečním stole nesmí chybět cookies. I toto oblíbené cukroví lze připravit bez cukru a dokonce také bez mouky. A co víc. Je nepečené, tudíž jde o opravdu rychlý nepečený dezert.

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 1 lžíce kakaa
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce mléka

Postup přípravy:

  • Z ovesných vloček rozmixujeme mouku.
  • Smícháme namleté vločky s kávou, kakaem a máslem. Následně přidáme med a mléko.
  • Z připraveného těsta tvarujeme kuličky. Následně z nich uděláme placičky.
  • Podávat je možné ihned, případně uchovávat v lednici nebo chladu.

Expresní banánové jednohubky s čokoládou

Jsou mezi námi tací, kteří si rádi zdravě zamlsají, ale nejsou zrovna příznivci pečení. I pro ty máme tip na skvělé vánoční cukroví. Je nepečené a k tomu opravdu rychlé na přípravu. Pokud máte rádi arašídové máslo, tenhle recept si prostě zamilujete. A to nejen na o vánočních svátcích.

Ingredience:

  • 2 banány
  • arašídové máslo
  • hořká čokoláda
  • kokos

Postup přípravy:

  • Banány nakrájíme na kolečka a lžičkou na ně dáme arašídové máslo. Množství odhadneme tak, aby z banánu nestékalo.
  • Poté polijeme hořkou čokoládou a posypeme kokosem.
  • Následně dáme do lednice ztuhnout minimálně na půl hodiny. A je hotovo! Může se podávat.
  • Bohužel jde o pamlsek, který nemá takovou trvanlivost jako ostatní cukroví, ale stejně by ve spíži dlouho nevydrželo.

Datlové kuličky s kokosem

Jestliže máte rádi kokos a vůni skořice a k tomu holdujete nepečenému cukroví, máme pro vás báječný tip na zdravé datlové kuličky. Zaručeně vás překvapí a stanou se součástí všech oslav během roku, nejen vánoční tabule.

Ingredience:

  • 20 vypeckovaných datlí
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 hrnek vloček
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření

Postup přípravy:

  • Datle zbavené pecek je nutné alespoň hodinu předem namočit. Následně slít vodu a datle dát společně s ostatními surovinami do mixéru.
  • Těsto by se mělo drolit a nelepit. Pokud se bude lepit, je potřeba přidat mouku, případně vločky.
  • Z hmoty tvoříme kuličky a obalíme je v kakau. Místo kakaa lze použít také mleté mandle nebo třeba kokos. Místo jednoho druhu cukroví tak můžeme mít hned tři.

Avokádové lanýže s čokoládou a kokosem

Nepečené cukroví je oblíbené. Co zkusit trochu netradiční zato však velmi chutné čokoládové lanýže z avokáda. Tipujeme, že to bude druh, který z talíře zmizí vždycky jako první.

Ingredience:

  • 100 gramů ovesných vloček
  • 100 gramů šmakoun švestka se skořicí
  • 2 menší avokáda
  • citronová šťáva
  • 200 gramů rozinek
  • 50 gramů kakaa
  • 100 gramů hořké čokolády
  • 20 gramů kokosového tuku
  • kakao, kokos nebo Lotus oplatky na obalení

Postup přípravy:

  • Den předem je třeba namočit rozinky do rumu a nechat odležet.
  • Poté rozehřejeme čokoládu s kokosovým tukem ve vodní lázni.
  • Ostatní ingredience rozmixujeme a vmícháme čokoládu.
  • Necháme odležet v lednici minimálně dvě hodiny.
  • Z tuhé hmoty tvoříme kuličky a obalíme dle svých preferencí. Můžeme je také namočit do čokolády.