L-Leucin a jeho benefity
- Leucin má mnoho pozitivních účinků, které využijí zejména sportovci.
- Pomáhá chránit svalovou tkáň.
- Zabraňuje úbytku svalové hmoty a katabolismu.
(Tím, že se zapojuje do syntézy proteinů, pomáhá nastartovat růst svalstva po tréninku.)
- Podporuje proteinovou syntézu.
- Urychluje a zlepšuje regeneraci.
- Zachovává svalový glykogen.
- Udržuje dusíkovou bilanci.
- Zajišťuje využití bílkovin v těle.
Kdy L- Leucin užívat
Čistý leucinový prášek skvělý způsob, jak integrovat tuto esenciální aminokyselinu s rozvětveným řetězcem do vašeho stravovacího příjmu, a to buď ve směsi s vašimi oblíbenými recepturami, nebo jako součást vašeho vlastního přípravku před, během a po tréninku pro optimální výživu kdykoli během dne.
- Leucin hraje zásadní roli v katabolických procesech organismu.
(Tvorba a rozpad svalů.)
- Při aerobním i anaerobním sportu, kdy je spotřeba Leucinu největší.
- V případě vytrvalostní nebo silové potřeby blízko maxima je tak leucin využíván jako luxusní palivo.
(Kulturistika, judo, karate, běh, silniční cyklistika, plavání, veslování, rugby, tenis, hokej, fotbal,...)
- Po výkonu
(Zastavuje jinak pokračující katabolismus svalu.)
Pro koho je vhodný
- Pro všechny sportovce zaměřené na podporu proteosyntézy nebo budování svalové hmoty.
- Kromě sportovců používají větvené esenciální aminokyseliny BCAA i lidé držící redukční dietu.
(Smysl mají i při jednostranně zaměřené dietě, například při vegetariánství.)
Zdroje leucinu
Leucin je nedílnou součástí běžných potravin a stravy bohaté na proteiny. Nejvyšší podíl leucinu nalezneme:
- v syrovátce,
- v sójových bobech,
- v hovězím mase,
- v arašídech,
- v mandlích a v lososu.
Velký podíl leucinu mají i vajíčka, čočka, cizrna i kuřecí maso.
100 g |
z toho leucin |
sójový protein |
8-8,5 g |
sojové boby |
2,87 g |
hovězí maso |
1,76 g |
arašídy |
1,64 g |
losos |
1,62 g |
mandle |
1,49 g |
čočka |
0,65 g |
Složení:
- 100% L-Leucin Krystalický prášek bílé barvy
- Želatinová kapsle
Aktivní látky |
Množství 1 kapsle |
L-Leucin |
330 mg |
Doporučené dávkování:
- 6 kapslí denně. Zapít dostatečným množstvím vody.
- Leucin je vhodné užívat nalačno nebo spolu s jídlem, které má nízký podíl bílkovin. (tím i méně leucinu)
- Denní dávka 2000-5000 miligramů denně v závislosti na množství v jiných potravinách a suplementech.
Nutriční hodnoty (na 100 g) |
L-Leucin |
100 g |
Další zajímavosti o Leucinu
- Leucin je klasifikován jako přídatná látka E641.
- Patří mezi látky zvýrazňující chuť a vůni.
- Komerčně je získáván z glutenu, kaseinu nebo keratinu.
- Leucin je hojně využíván jako součást doplňků stravy v kulturistice, protože zvyšuje syntézu proteinů ve svalech a tím podporuje jejich růst.
- Svaly reagují na přísun energie a aminokyselin (stavebních bloků pro proteiny svalů), přičemž leucin má z aminokyselin největší efekt.
- Leucin ovšem nemůže být používán samotný, protože jeho metabolismus je úzce propojen s valinem a isoleucinem. (se kterými tvoří skupinu aminokyselin s rozvětveným řetězcem – BCAA)
- Dodání leucinu sníží množství těchto aminokyselin v plazmě, typicky se proto podává směs leucin:valin:isoleucin 2:1:1. [1]
- Leucin má dvě formy
1) L-leucin - přirozená verze aminokyseliny leucin, která se nachází v bílkovinách v těle a nejčastěji se používá jako doplněk výživy
2) D-leucin – jedná se o formu L-leucinu, která se však vyrábí v laboratořích a také sloučí k přípravě doplňků výživy
Upozornění:
Doplněk stravy. Výrobek není náhradou pestré a vyvážené stravy. Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék.
Skladování:
Skladujte v suchu a temnu při teplotě do 25 °C mimo dosah dětí. Chraňte před mrazem a přímým slunečním zářením.
Zdroje
[1] Wikipedie https://cs.wikipedia.org/wiki/Leucin